БАБХ откри листерия в суджук и пушена скумрия

Взети са 300 проби от различни хранителни продукти
Обновена: 20 ное 2019 18:46 | 20 ное 2019 18:45,
53
БАБХ откри листерия в суджук и пушена скумрия
Снимка: BulFoto архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби. Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни. Това съобщиха от БАБХ.

Още по темата

Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време.

Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е смисъла на БАБХ въобще да ни съобщава това след като не казват фирмите производител?Все едно по новините да кажат, че навън се разхожда масов убиец без да кажат как изглежда.
39
2
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 4 години
Коя е била пушената скумрия?
38
2
 
10
 
! Отговори
Kkk преди 4 години
Кажете кой е магазинът - М.Е.Т.Р.О се казва. Хората имат право да знаят.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКога ще се научиш да пишеш на БЪЛГАРСКИ?!!!
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суджука е заразен от комунист,защото гостоприемник на листерията са само комунистите.Болестта ги удря в лявото полукълбо и ги зомбира.В последствие стават клептомани,мафиоти и в последният стадий- убийци.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувам български колбаси. Пари на комунистически мутри не давам.
34
2
 
3
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Не знаех, че БХК освен *** се занимават и със суджуци, но това е първата добра новина, която чувам от тяхна посока.Поздравления! Пийте една бира за добрата работа.
33
2
 
9
 
! Отговори
политкоректен преди 4 години
А името на фирмите?
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са Фирмажиите които тровят народа. Не че лично ме интересува но имам роднини приятели а й останалият народ не ми е безразличен. От 25 години нищо не купувам от мутренските магазини. Но не всеки може да си произвежда зеленчуци плодове да гледа крави телета пр, асета да си прави сужуци сирене кашкавал и кисело мляко в домашна среда. За това се иска денонощен труд. Сутрин от 5 вечер до 7 часа няма делник няма празник няма нова година. Животните искат да ядат и да им почистено.
31
2
 
7
 
! Отговори
Аве преди 4 години
За чий ни е тази бабх. Бочко, разпореждай, се бе бай ...
30
2
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
От тази информация най радостен е бибитко, щото суджука не стигнал до него.
29
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 4 години
Така е. Трябва да се даде инфо за фирмата. В Испания при епидемията от листерия се даде информация за фирмата и заразените продукти.
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадните ***, не плюйте германските вериги за хр.продукти, защото ако не са те, цените ще хвръкнат до небесата!Българският търговец/ най-вече симпатизира на БСП/, закърмен в далавери и ***.лизтво по времето на комунизма няма да може да бъде укротен. Цените ще растат главоломно и пазара ще бъде деформиран от оалчност. За качеството -да не говорим! Знаем се какво представляваме! Така, че респект към ЕС и да сме благодарни на изобилието на стоки . Макар и бавно, но хората започват да живеят п
27
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безмислена информация-безмислена агенция, Без да се спомене името на фирмата, тази информация е абсолютно безполезна. Комунистически ***!
26
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Никой не ви вярва вече мафиоти от ГЕРБ. Същия филм като с чумата.
25
2
 
11
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Абе ......,ако съм си ги купил как да разбера?Няма такава простотия.Сакън да не навредихме на някой селски тарикати.
24
2
 
3
 
! Отговори
bms преди 4 години
До ПрофесорХаризанов , пак ли пишеш глупости .
23
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Професор,прифе ***,кой си ти че няма да споря с теб,това не е спор ,а само ти пиша истината,за най-младия комунист в България,до края на живота си,ще носи тази титла,защото,по-вече комунизъм,няма да има в България.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише, четох,че бактерията е със система20/20 устойчиво развитие на регионите.Държи на студ и на пек.Малките и над 60 може и да непрескочат.Дърпа нервите.Лекува се с тетрациклини ипенецилини.Но защо масово не себоледува,за мен е загадка.Като малъкникога не съм си миел ръцете,камо липлодовете,които крадяхме или взимахме по улицата от земята.Както ида е ,четем статията и чакаме симптомите от банкин.При него инкубацията е вечна.
21
4
 
2
 
! Отговори
Професор преди 4 години
До 20Абе не ми отговаряй бе! Как се осмеляваш да спориш с мен! Моля администрацията да вземе мерки.

Спонсорирани публикации